Curaçao
Het grootste en dichtst bevolkte eiland van de Nederlandse Cariben heeft een oppervlakte van 444 km² en bezit de grootste biodiversiteit van alle eilanden. Curaçao heeft een nogal heuvelachtig en semi-aride landschap, vol met zeldzame en inheemse planten en dieren.
-
Een schatkamer van biodiversiteit
Het eiland wordt net als Bonaire van het vasteland van Zuid-Amerika gescheiden door een diepe trog in de oceaanbodem. De onderwaterwereld van het eiland, bestaande uit ongerepte franjekoraalriffen, is een schatkamer van biodiversiteit, ongeëvenaard in het hele Caribische gebied.
-
Curaçao Onderwater Park
Het Curaçao Onderwater Park, opgericht in 1983, behelst een strook van 20 kilometer van oost naar west langs de kustlijn. Onder water bevindt zich een submarien terras, dat zich over een afstand van circa 230 meter vanaf de kust uitstrekt tot een diepte van 50-60 meter. Het terras bevat ongerepte franjeriffen met maar liefst 65 soorten koraal en 358 vissoorten. Het is wereldwijd bekend vanwege haar grote biodiversiteit.
Op Curaçao is de Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI) een non-profit stichting, die in 1955 is opgericht als marien onderzoeksinstituut. De organisatie heeft momenteel vier pijlers waarop zij werken: wetenschappelijk onderzoek aan de ecologie van land en zee, natuurbeheer, onderwijs over natuur en milieu en advisering.