Ambassadeurs

Jörgen Raymann

Ambassadeur Jorgen Raymann 2

De in Nederland, Suriname en de Antillen populaire cabaretier Jörgen Raymann is een Surinaams Nederlandse cabaretier, bekend van eigen televisieprogramma’s als The Comedy Factory, Raymann is laat, Zo: Raymann, Dat ding van Tante Es en Baas Raymann. Tijdens Dutch Caribbean Shark Week zal hij zich inzetten als ambassadeur van Save Our Sharks en samen met het Save Our Sharks-team de verschillende Nederlands-Caribische eilanden bezoeken. Jörgen is trots op zijn rol als ambassadeur: “Ik ben gek op de oceaan en op alles wat er leeft. Als Surinaamse Nederlander en frequent bezoeker van de Caribische eilanden voel ik me bovendien verbonden met het Caribisch gebied. Haaien zijn niet alleen bijzondere dieren om te zien, maar zijn ook van onschatbare waarde voor het gezond houden van het koraalrif. Daar hebben lokale vissers natuurlijk belang bij, want een gezond rif leidt tot meer vis en hogere visvangsten. Ook zijn haaien van groot economisch belang: duiktoeristen komen liefst naar plekken waar ze haaien kunnen zien. De haaien die rond de eilanden leven zijn voor mensen volstrekt ongevaarlijk, dat is iets waar veel mensen nog niet genoeg van op de hoogte zijn. Ik hoop te kunnen bijdragen aan een betere bescherming van haaien en waar nodig hun imago op te kunnen vijzelen. En ik hoop heel veel eilandbewoners te ontmoeten!”

Félipe Saelmans

foto-felipe

De dertienjarige Félipe deed in 2014 mee met de WNF-Rangeractie Gezond Koraal: help allemaal! Hierbij werd hij verkozen tot de beste actievoerder van het jaar en won hij een expeditiereis naar Bonaire. In Bonaire heeft hij een prachtige tijd gehad en veel nieuwe, onvergetelijke avonturen beleefd. Door deze ervaring besefte Félipe zich hoe belangrijk het koraal op aarde is  en om zelf een steentje bij te dragen heeft hij de Stichting Sea & Land Wonders opgericht.

Tijdens zijn verblijf op Bonaire heeft Stinapa Félipe gevraagd of hij het leuk zou vinden om zich als ambassadeur in te zetten voor het Save Our Sharks project. En wij zijn blij dat hij hiermee instemde. Félipe: “Het voelt als een enorm voorrecht om voor deze prachtige diersoort in de bres te mogen springen. Ik ben ontzettend trots dat ik actief mee mag helpen en zal er alles aan doen om mijn steentje bij te dragen.

Van kleins af aan heb ik een voorliefde gehad voor haaien. Ze zijn voor mij de koningen van onze oceanen. Ze zijn als het ware de bestuurders van de zee. De haaien zorgen ervoor dat onze oceanen gezond blijven en nog belangrijker dat ons grootste en meest belangrijke ecosysteem gezond blijft.  Ze spelen een hoofdrol in een onmisbaar systeem dat meer zuurstof produceert dan alle regenwouden bij elkaar, de temperatuur van onze planeet ’Aarde’ regelt en een belangrijke rol in het klimaat speelt. De haaien zorgen al 450 miljoen jaar voor balans en evenwicht in dit voor ons onmisbare ecosysteem. Ze hebben ons al die tijd nog nooit in de steek gelaten.  Het zijn onze redders in nood en onze beste natuurlijke verdedigers tegen de opwarming van de aarde.
Ik zou het geweldig vinden als iedereen de haai zo zou gaan zien. De haaien verdienen ons respect en vooral de kans om te overleven. Als mens willen wij toch ook allemaal overleven? Het is ondenkbaar dat de haai uitsterft voor, in hoofdzaak, een eenvoudige kop soep! Wat ik me nu hardop afvraag is WAAROM we het met z’n allen dan wel accepteren wat er massaal met de vinnen van de haaien gebeurt, terwijl juist diezelfde haaien een cruciale rol spelen in ons menselijk voortbestaan?
Laten we ruggengraat tonen en met z’n allen recht gaan staan voor de bescherming en het voortbestaan van deze prachtige diersoort!”