Caribische rifhaai (Carcharinhus perezi)

Caribische rifhaaien zijn één van de meestvoorkomende haaiensoorten in de Nederlandse Cariben, al lijken hun aantallen sinds de afgelopen decennia af te nemen. De populatiestatus van de rifhaai is volgens de IUCN momenteel Nagenoeg Bedreigd, maar experts denken dat deze status binnen aanzienlijke tijd kan veranderen in Kwetsbaar. De Caribische rifhaai is een stereotypische haaiensoort die, zoals de soortnaam al verraad, vooral te vinden is rondom koraalriffen. Hij komt voor in de West Atlantische oceaan vanaf het zuiden van de VS tot aan Brazilië. Het is een tropische haaiensoort die verblijft op het continentale plat, tot aan de uiterste randen van het rif. Het uiterlijk van de rifhaai is gestroomlijnd met een scherpe neus en een licht gelige en bruine kleur aan de zijkant en bovenkant.

Ondanks zijn reputatie als de slapende haai is de relatief grote soort met een maximale lengte van 3 meter een toppredator in het Caribische ecosysteem. Alleen de jongen worden soms door andere vissen gegeten, bijvoorbeeld door grotere tijgerhaaien. De weelderige koraalriffen in de Cariben bieden een zeer geschikte leefomgeving voor de haai, waar zij zich goed kunnen doen aan vissen, ongewervelden of kleinere roggen, zoals pijlstaartroggen en adelaarsroggen. Op de riffen rondom de Nederlandse eilanden worden rifhaaien vooral gezien tijdens het duiken, wanneer ze worden aangetrokken door de bubbels uit de slang. Hiervoor hoef je niet bang te zijn, want de haaien blijven gewoon op opstand. De rifhaai is een rustige zwemmer en niet agressief.

Net als de meeste haaiensoorten hebben Caribische rifhaaien een langzame voortplanting. Ze beginnen pas met paren wanneer ze groter zijn dan 1,5 meter en krijgen eens in de twee jaar jongen. De draagtijd hiervan duurt ongeveer een jaar en per keer krijgen ze slechts 3 tot 6 pups. De kleintjes worden geboren bij een lengte rond de 60 centimeter.

In de Cariben staat de rifhaai onder druk van gerichte visserij en door incidentele bijvangst. De haai wordt bevist voor de olie uit de lever, het vlees en de vinnen, die vooral, maar niet exclusief worden geëxporteerd voor de Aziatische markt. Een andere factor die mogelijk meespeelt in hun status van rifhaaien is de gezondheid van de meest belangrijke leefomgeving: het koraalrif. Door de effecten van koraalverbleking, ziekte en fysieke impact sterven grote delen van het koraal, wat zorgt voor een verlies van essentieel leefgebied voor de rif-afhankelijk haaien.


IUCN REDLIST STATUS:

IUCN-nearthreatened

Andere haaiensoorten:

Walvishaai

Verpleegsterhaai

Tijgerhaai

Gevlekte adelaarsrog

Voshaai

Kleintandzaagvis

Reuzenmanta

Grote hamerhaai

Citroenhaai

Stierhaai