Alle stranden van het Nederlandse Koninkrijk worden schoon!

Save Our Sharks en WNF organiseren een Caribische estafette tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour op 13 augustus – help mee!

Naar schatting drijven er meer dan 5 biljoen (dat zijn 12 nullen) stukken plastic in de oceanen. Dit heeft desastreuze gevolgen voor het leven en het ecosysteem in oceanen en zeeën. Wereldwijd raken kusten overspoeld met plastic afval en veel zeedieren raken verstikt in plastic tasjes en verpakkingen. Of ze zien de stukken plastic aan voor voedsel, wat vaak dodelijke gevolgen heeft. Onlangs publiceerde haaienbeschermingsorganisatie Save Our Sharks hier een artikel over op hun website, waarin de vaak verbijsterende cijfers en gevolgen hiervan nog eens op een rij worden gezet. Niet voor niets besloot Save Our Sharks dan ook om zich aan te sluiten bij de Boskalis Beach Cleanup Tour, een initiatief van Stichting de Noordzee waarbij het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en overheden de hele zomer de stranden langs de Nederlandse kust opruimen.

Op zondag 13 augustus maken medewerkers en partners van Save Our Sharks, en iedereen die wil helpen, het strand tussen Castricum en Wijk aan Zee schoon. Aan het eind van de Cleanup op 13 augustus wordt symbolisch het stokje overgedragen aan partners en collega’s in het Nederlands-Caribisch gebied, het werkgebied van Save Our Sharks. Zij zullen daar de stranden van zwerfvuil ontdoen. Save Our Sharks trekt hierin op met het Wereld Natuur Fonds en lokale natuurorganisaties die op 11 augustus het strand van Hoek van Holland naar Monster en enkele stranden op Saba, Bonaire en Sint Eustatius op zullen ruimen. Het is de eerste keer dat in heel het koninkrijk tegelijkertijd een dergelijke cleanup-estafette wordt gehouden.

Doe mee!
De cleanup op 13 augustus start om 10 uur bij Strandpaviljoen Deining in Castricum en eindigt met een borrel bij de SunSeaBar in Wijk aan Zee. Daar wordt met een live- verbinding het stokje overgedragen aan Save Our Sharks partners in de Cariben. Na afloop brengt een bus deelnemers gratis terug naar Castricum. Aanmelden kan via deze link  of de link onderaan het artikel op de website van Save Our Sharks. Hier zijn ook de bronnen en overige cijfers te raadplegen die gebruikt werden voor dit bericht.

Meer plastic dan vis
Alle stukken plastic die nu in oceanen drijven wegen samen een geschatte 250.000 ton. Het plastic komt in het water terecht door vervuiling op stranden of langs rivieren, maar ook door plastic deeltjes in bijvoorbeeld tandpasta en scrubs die via het afvoerputje wegspoelen. En plastic is niet biologisch afbreekbaar, dus de hoeveelheid groeit met schokkende snelheid. Een recent rapport stelt dat in 2050 de oceanen meer plastic dan vis zullen bevatten.

Haaien en andere zeedieren
Dat dit ook gevolgen heeft voor het leven in oceanen laat zich raden. Iedereen kent de plaatjes van dode vogels met een maaginhoud vol plastic. Maar ook schildpadden, walvissen, zeeleeuwen en haaien zien plastic tasjes of andere plastic producten aan voor voedsel. Wetenschappelijk onderzoek uit 2015 laat zien dat 48% van de onderzochte vissen plastic in de maaginhoud had. Dergelijk onderzoek is nog niet vaak uitgevoerd met haaien, maar onderzoek in Zuid-Afrika komt met een eerste voorzichtige schatting van 7%. Het is aannemelijk dat dit in sommige gebieden vele malen hoger zal liggen.

Save Our Sharks
Haaien zijn een onmisbare schakel in het ecosysteem in de oceanen. De sterke afname van haaien die momenteel wereldwijd plaatsvindt kan onvoorziene gevolgen hebben voor al het leven in de oceanen en daarmee ook op het land. Bovendien spelen ze op veel plekken een belangrijke rol als toeristische trekpleister voor duikers die speciaal naar hen op zoek zijn. Het is dus zowel van ecologisch, als economisch belang dat haaien worden beschermd. De Dutch Caribbean Nature Alliance voelde de noodzaak om snel actie te ondernemen en zocht de samenwerking op met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV). Samen startten zij de campagne Save Our Sharks met als doel betere wetgeving en handhaving voor haaienbescherming op de eilanden, het vergroten van de kennis over haaien door wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van kennis over haaien bij de bevolking op de eilanden en in Nederland. De in Nederland, Suriname en de Antillen populaire cabaretier Jörgen Raymann is ambassadeur van Save Our Sharks. Financiering voor het Save Our Sharks project is als Bijzonder Project toegekend door de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala van februari, 2015.

Over de Boskalis Beach Clean Up Tour
Stichting De Noordzee pleit voor goed afvalmanagement op zee en in de havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Samen met het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en de overheid werkt zij aan een schone en afvalvrije Noordzee. Met de omvang en het bereik van de Boskalis Beach Cleanup Tour inspireren we duizenden Nederlanders. Samen met de vele deelnemers en sponsoren steken we de handen uit de mouwen om de Noordzeekust schoon te maken. Want afval hoort niet in zee. Voor Boskalis is het schoonhouden van haar natuurlijke werkgebied, de zee en stranden, een vanzelfsprekende maatschappelijke verantwoordelijkheid, waar Boskalis zich hard voor maakt. Het hoofdsponsorschap van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is hiervan een logisch uitvloeisel.