Ten Things I Love about Sharks [5]

“Haaien beschermen de koraalriffen.”

Heb je ooit wel eens die voor-en na-afbeeldingen gezien, met eerst grootse koraalstructuren die een kleurrijke achtergrond vormen voor dromerige onderwaterlandschappen, die vervolgens veranderd zijn in een witte en levenloze bodem zonder enig leven erop? Dat is wat er gebeurt wanneer koraalriffen te erg beschadigen. Koraalriffen kunnen hartstikke sterk zijn, maar hoe erg is afhankelijk van de gezondheid en kracht van het rif. Een natuurlijk evenwicht en een grote verscheidenheid aan soorten die op het rif leven, maken de koraalriffen veerkrachtiger en beter bestand tegen milieuverandering en menselijke invloeden. En haaien, als grote roofdieren die de hoeveelheid van andere zeedieren helpen reguleren, spelen hier een belangrijke rol in.

De tropische Caribische eilanden, met hun overvloed aan koraalriffen, zijn de thuisbasis van verschillende soorten rifhaaien. Voorbeelden hiervan zijn de Caribische rifhaai, verpleegstershaai, citroenhaai en zwartpunthaai. Je vindt deze soorten voornamelijk in de buurt van koralen waar zij op zoek zijn naar vis en schelpdieren om te eten. Door dit te doen reguleren zij het hoeveelheid van andere diersoorten en dragen zij ​​bij aan de natuurlijke balans van het ecosysteem.

Haaienbescherming gaat over meer dan het voorkomen dat soorten verdwijnen. Het gaat om het behoud van de natuurlijke toestand van het leven onderwater en het behouden van oceanen als de verwonderlijke en levendige plekken die ze kunnen zijn.

 

 

 

Vorige posts van de serie gemist?

Ten things I Love about Sharks [1]
Ten things I Love about Sharks [2]
Ten things I Love about Sharks [3]
Ten things I Love about Sharks [4]


Door Linda Planthof