Linda Ferwerda is oprichter en maker van het online magazine DuikeninBeeld en heeft een passie voor duiken en schrijven. Wij stelden haar enkele vragen over haar betrokkenheid bij het Save Our Sharks project en Dutch Caribbean Shark Week.
Om te beginnen, vertel ons iets meer over jezelf!
Ik ben de maker van DuikeninBeeld, een online platform voor duikers door duikers, met nieuws, verhalen, foto’s en films rond de thema’s duiken en de onderwaterwereld. Het kan dan ook haast niet anders dan dat duiken mijn passie is. Een passie die ik en alle andere makers van DuikeninBeeld graag overbrengen op andere duikers, maar ook op niet-duikers. Haaien en roggen zijn onlosmakelijk verbonden met mijn duikbeleving. Fascinerende dieren en onmisbaar in het mariene ecosysteem!
Hoe ben je betrokken bij de Dutch Caribbean Shark Week hier in Nederland?
Mijn betrokkenheid bij Dutch Caribbean Shark Week betekent dat DuikeninBeeld het initiatief van deze haaienweek, maar ook het werk van Save Our Sharks NL gedurende de rest van het jaar ondersteunt. Ook zijn we betrokken bij een van de evenementen ‘Snoeken tellen’ in Vinkeveen. Nee! Dat zijn geen haaien, maar wel de grootste rovers in zoet water. Op deze manier kunnen we duikers in zoet water bereiken.
Waarom doe je mee met de haaienweek in Nederland?
Ik vind het belangrijk dat ook in een land als Nederland mensen, en niet alleen duikers, weten dat haaien geen bloeddorstige monsters zijn en dat ze een hele grote en belangrijke rol spelen in de oceanen. Het verbaast me elke keer weer dat er nog altijd mensen zijn die meteen over Jaws beginnen. Tig jaar na dato is dat kennelijk het beeld dat is blijven hangen. Het liefst zou ik al die mensen mee onder water willen nemen om te laten zien hoe mooi de dieren zijn. Iets wat we met DuikeninBeeld virtueel kunnen doen.
Wat is je meest memorabele moment met een haai of rog?
Wat een moeilijke vraag! En daar zijn zo veel antwoorden op mogelijk. Die keer dat ik voelde hoe de manta’s bij het verlaten van het poetsstation millimeters over mijn hoofd verder zwommen… Of de ‘breachende’ witte haaien in Zuid-Afrika – wat een kracht, wat een power, echt adembenemend… Of toch midden in de oceaan ten zuiden van Kaap de Goede Hoop tussen een groep blauwe haaien liggen… kicken! Of de zevenkieuwhaaien in de kelpwouden van False Bay met die prehistorische ogen?
Nee, dan toch maar mijn hilarische eerste ontmoeting met een haai – dat was lang geleden in Egypte, op een rif in de buurt van Safaga. Een rustig duikje. Samen met mijn buddy kwamen we een hoekje om en zagen we een haai keihard zwemmen… Vreemd, dat had ik van een haai niet verwacht. Tot we twee seconden later zagen hoe een groep van ongeveer tien duikers iets minder hard (ze konden de haai niet bijhouden!) achter de haai aan zwommen. Te idioot voor woorden. Ik had gewoon medelijden met de haai.
Welke haaiensoort (roggen tellen ook mee natuurlijk!) staat er bovenaan je ‘bucket-list’? En waarom?
Vele! Omdat het prachtige dieren zijn met zo veel gelijkenissen maar ook zo veel verschillen.