Save Our Sharks is online

Met trots presenteren wij de website van Save Our Sharks, het project dat draait om haaienbescherming in de zeeën van de Nederlands-Caribische eilanden Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Het doel van het project is om in samenwerking met eilandbewoners, duikers en wetenschappers te komen tot effectieve maatregelen, die nodig zijn om onze haaien beter te beheren en daarmee te behouden.

Haaien zijn door hun specifieke biologische eigenschappen bijzonder gevoelig voor overbevissing en het verlies van geschikte leefruimte en mede hierdoor is minstens 21% van de haaiensoorten wereldwijd al bedreigd met uitsterven. Sommige soorten, zoals de oceanische witpunthaai, zijn zelfs al met 99% afgenomen door visserij. De haaien rondom de Nederlands-Caribische eilanden zijn geen uitzondering en de afgelopen decennia zijn hun populaties sterk afgenomen.

Het grootste gedeelte van de campagne vindt lokaal plaats op de eilanden, maar het is minstens zo belangrijk om ook in Nederland te vertellen dat charismatische haaiensoorten zoals de hamerhaai, tijgerhaai, oceanische witpunt of walvishaai zich in de wateren van ons koninkrijk bevinden en dat wij verantwoordelijk zijn voor hun bescherming.

Dus houd de website in de gaten en like onze Facebookpagina “Save Our Sharks NL” om op de hoogte te blijven van het werk dat wij doen.

– Het Save Our Sharks team