Vierde haaienweek gevierd in hele Nederlandse Koninkrijk

Van 9 tot 17 juni vindt de vierde editie van Dutch Caribbean Shark Week plaats. Tijdens deze week staat het hele Nederlandse koninkrijk in het teken van haaien. De week is een initiatief van Save our Sharks, een project gericht op bescherming van haaien. In Nederland en op Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Aruba, Bonaire en Curaçao hebben de teams van Save our Sharks een vol programma met leerzame en vermakelijke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Alle activiteiten en evenementen zijn erop gericht om bewustwording te creëren voor het belang van haaienbescherming. Projectambassadeur Jörgen Raymann zal voor de gelegenheid een bezoek brengen aan Aruba, Curaçao en Saba.

Vol programma
De verschillende activiteiten op het programma dit jaar zijn haaienonderzoekstrips op zee, quizzen, lezingen, schoollessen, een haaiencursus voor duikers en verschillende evenementen in Nederlandse dierentuinen en aquaria. Maar er worden ook feestjes, speurtochten, een haaienkunstwedstrijd, foto- en kunstexposities, sportevenementen, workshops, filmvertoningen en een haaienbootrace georganiseerd.

Vanwege het succes van Save Our Sharks, haken er elk jaar weer nieuwe organisaties aan bij Dutch Caribbean Shark Week. Zo opent Zeehondencentrum Pieterburen tijdens de week bijvoorbeeld een expositie over haaien in de Waddenzee.

Extra aandacht voor Duikers
Dutch Caribbean Shark Week 2018 is bijzonder gericht op de duikgemeenschap. Zij duiken graag op plekken waar haaien zijn te zien. Ook de overige flora en fauna die tijdens een duik zijn te bewonderen zijn afhankelijk van een gezond haaienbestand. Zo bieden twee Nederlandse duikcentra met PADI-instructeurs tijdens Dutch Caribbean Shark Week de AWARE Shark Conservation Specialty Course aan. Hierbij leren duikers hoe zij kunnen bijdragen aan het behoud van haaien. De cursus is in in het eerste weekend van de week te volgen bij de duikscholen Scubaxperience in Nijmegen en Discovery Divers in Veenendaal. Op het online Duikmagazine Duikeninbeeld kunnen mensen stemmen voor hun favoriete haaiensoort. Hiermee kunnen ze een rondleiding winnen achter de schermen bij de Ocean van de Koninklijke Burgers’ Zoo.

Op www.saveoursharks.nl/sharkweek staat een uitgebreid programma met alle activiteiten in Nederland en op de zes Nederlands-Caribische eilanden.