Eerste waarnemingen van jonge citroenhaaien op Sint Eustatius

Tijdens de zomer van 2015 en lente van 2016 zijn er op Sint Eustatius meerdere waarnemingen gedaan van een eerder ongedocumenteerde haaiensoort voor het eiland: de citroenhaai. Alle individuen waren naar schatting kleiner dan 65 cm groot. De waarnemingen zijn officieel vastgelegd in een nieuwe korte paper door Guido Leurs, Erik Boman en Paddy Walker.

Guido Leurs schrijft over de waarnemingen in zijn persoonlijke blog: “Het begon allemaal op een reis georganiseerd door Save Our Sharks, een project van de Dutch Caribbean Nature Alliance gericht op de bescherming van haaien in de Nederlandse Cariben. De reis bracht ons naar Sint Eustatius, waar ik de eigenaren van het Scubaqua duikcentrum, Mike Harterink en Menno Walther, ontmoette. Mike had eerder een aantal foto’s genomen van een jonge haai die vlak bij het duikcentrum langs de kant zwom. Daarnaast had Menno hier videobeelden weten te maken van twee jonge haaien die in het zelfde gebied zwommen. De jonge haaien die in beide gevallen waren gezien bleken jonge citroenhaaien (Negaprion brevirostris) te zijn, een soort die nog niet eerder was gedocumenteerd in de wateren van het Caribische eiland. Alle waargenomen citroenhaaien waren tussen de 50 en 65 cm. lang. Dit ligt dicht bij de geboortelengte van citroenhaaien, wat gemiddeld rond de 60 cm. ligt. Uiteindelijk kunnen citroenhaaien wel 3,4 meter lang en 25 jaar oud worden (al zijn individuen van rond de 2,4 meter meer voorkomend). Net als veel andere haaiensoorten worden citroenhaaien relatief laat geslachtsrijp, rond de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Vrouwelijke citroenhaaien krijgen om het jaar van 4 tot 17 pups na een draagtijd van 10 tot 12 maanden. Deze pups blijven gewoonlijk meerdere jaren in het gebied waar zij zijn geboren. Dit gedrag wordt in het Engels ook wel natal philopatry genoemd.  

De observaties van jong citroenhaaien op Sint Eustatius betekenen niets meer dan dat deze haaien voor kunnen komen in de wateren van het eiland. Over de reden waarvoor ze de wateren precies gebruiken kan enkel nog worden gespeculeerd. Er zijn twee mogelijkheden: (1) de haaien zijn geboren in de wateren van Sint Eustatius en in de buurt van het eiland gebleven, of (2) de haaien zijn ergens anders geboren en van hun geboorteplaats weggezwommen naar Sint Eustatius toe. Zonder in de details te treden van beide mogelijkheden, is het belangrijk om te onderstrepen dat deze observaties alleen maar een indicatie zijn van de aanwezigheid van citroenhaaien en er onderzoek nodig is om meer hierover te kunnen zeggen. Het is dus ook nog geen bewijs dat de wateren van Sint Eustatius een geboorte- of belangrijk opgroeigebied is.“

Je kunt de korte paper, gepubliceerd is op het online Science Matters platform, nu lezen, of lees meer over het onderwerp op de blog van Guido.

Foto door Mike Harterink